Magyar English Deutsch  
Főoldal  |   Segítség  |   Magunkról  |   Kapcsolat  |   Partnereink

Belépés
  
Keresés
> Keresési feltételek törlése
Tájegységek

Dél-Alföld
     Bács-Kiskun
     Baranya
     Békés
     Borsod-Abauj-Zemplén
     Csongrád
     Fejér
     Heves
     Jász-Nagykun-Szolnok
     Komárom-Esztergom
     Pest
     Somogy
     Szabolcs-Szatmár-Bereg
     Vas
     Veszprém

Dél-Dunántúl
     Baranya
     Heves
     Somogy
     Tolna

Észak-Alföld
     Hajdú-Bihar
     Jász-Nagykun-Szolnok
     Szabolcs-Szatmár-Bereg

Észak-Magyarország
     Bács-Kiskun
     Borsod-Abauj-Zemplén
     Heves
     Nógrád
     Szabolcs-Szatmár-Bereg

Közép-Dunántúl
     Fejér
     Hajdú-Bihar
     Komárom-Esztergom
     Pest
     Veszprém

Közép-Magyarország
     Hajdú-Bihar
     Jász-Nagykun-Szolnok
     Pest

Nyugat-Dunántúl
     Győr-Moson-Sopron
     Tolna
     Vas
     Veszprém
     Zala
 Foglalás és ajánlatkérés 

Páva Panzió - Mórahalom
Cím: 6782 Mórahalom, II kerület 10/AEmail: pavavendeghaz@freemail.hu
Web: www.pavavendeghaz.huTelefon: 06 20 431 1067

Bevezető

Mórahalom központjától 2,3km-re, nyugodt,csendes környezetben várja a Páva Vendégház pihenni vágyó vendégeit. Felszerelt konyha,zuhanyzós fürdőszoba található a külön bejáratú apartmanunkban.Parkolási és bográcsozási lehetőség.

Városunk nevét a Szeged-alsóvárosi származású Móra családról kapta: birtokuk, a "Móra halma" homokdomb környékén helyezkedett el. Mórahalom a XVI. században Szeged lakosainak birtokában volt, a területen földműveléssel és állattartással foglalkoztak. A területet 1730-ban csatolták Szeged közigazgatási területéhez, így a mai település területe a szabad királyi város határának szerves része lett. A török hódoltság után a szegediek a város határában szabadon foglalhattak földet, annyit, amennyi az állattartáshoz szükséges volt.
Az 1770-es évekig a mezőgazdasági művelésű területek Móra halmon, Madarásztón és Széksós környékén helyezkedtek el. Nagy Szék Sós, Kis Szék Sós, Madarásztó mellett és Ásotthalom felé több száz holdas kaszálók terültek el. Ezeken a nagy kiterjedésű területeken szállások létesültek, amelyek elsősorban a jószágok téli takarmánybázisát, teleltetését biztosították. A város határa két, területileg elkülönülő egységre, Alsóváros és Felsőváros részre tagolódott. A kaszálók egy része fokozatosan szántófölddé vált, földművelő és állattenyésztő tanyás gazdálkodás folyt. A szállásföldet birtokló parasztcsaládok zömében Szeged-Alsóvárosról származtak. A földművelő gazdák a városból jártak ki a mai Mórahalom területére, később ideiglenes szállásokat hoztak létre.
A nagy távolság miatt (város és a határ) a gazdaság központját fokozatosan a tanyára helyezték át.

Bemutatkozás

http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_01.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_02.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_03.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_04.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_05.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_06.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_07.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_08.jpg http://www.pavavendeghaz.hu/images/stories/800x600_szallas_09.jpg Pávaházi állatok

Keresőszavak

Pávaházi állatok, szállás, falusi turizmusok, Mórahalom, vendégház, idegenforgalom, vendéglátás, szeged